Ladda inte iPaden i onödan!

Hur många gånger kan man ladda en iPad? Hur många år varar batteriet innan man måste byta?

20130306-083109.jpg
Varje gång du kopplar din iPad för att ladda oberoende på hur mycket du har kvar så räknas det som en laddcykel.
Om du t.ex. har 80% kvar på ditt batteri och laddar din iPad så räknad det som en cykel.
Hur många cykler klarar en iPad? Enligt Apple skall en iPad klara 1000 cykler innan man har 80% av iPadens ursprungliga batterikapacitet kvar. Det innebär ca 3 år. Men om man laddar den lite då och då eller varje kväll man går och lägger sig kommer batteriet att försämras fortare.
Därför bör du inte ladda din iPad i onödan.
Min första iPad som köptes på lanseringsdagen i USA är nu tre år och laddas ungefär var annan eller var tredje dag. Batterit är precis lika bra som när jag köpte den och därför är den inte i behov av ett nytt batteri.

Hur är det då med en iPhone? Tyvärr har en iPhone mycket färre cykler. Om du laddar varje dag kommer du att märka att batteriet är sämre redan efter ett år.

När det gäller Mac datorer ligger de nya på 1000 cykler. Äldre Mac och dagens PC klarar ca 300-500 cykler innan batteriet försämras.

Där finns även en annan detalj om batterier som många inte känner till. Alla uppladdningsbara batteriet mår väldigt dåligt av att vara helt urladdade. På vår skola upptäcktes det efter första sommaren då många lärare och elever inte använt sin dator på över en månad och sist de använde den var den kanske i standbye. När de sedan började använda den igen kom ett meddelande upp om att batteriet behövde bytas. Om ni skall lämna datorn oanvänd under en längre tid (mer än en månad) rekommenderar jag att ni laddar till ca 50% kapacitet och sedan stänger av datorn helt. På så sätt slits inte batteriet.

Lämna aldrig er iPad, telefon eller dator i solen eller i en varm bil. Det sliter väldigt mycket på batteriet och påverkar även andra komponenter.

Och slutligen, om ni varit utomhus i kallt väder med er iPad, telefon eller dator (gäller all elektronik!) bör ni ha den avstängd under en timme så att eventuell kondens (fukt) som bildas i produkten får avdunsta så att den inte drabbas av kortslutning. En hel del personer drabbas varje år av att deras iPhone slutar fungera efter vintern eller skidsemestern. Ingen garanti täcker fuktrelaterade problem.

Annonser

One comment on “Ladda inte iPaden i onödan!

  1. Ping: Ladda inte iPaden i onödan… | iPad i gymnasiesärskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s