Bild

Volymköp av appar och böcker har äntligen kommit!

 

 


Enligt Apple i Sverige finns nu VPP (Volume Purchase Program) i Sverige. Det har tidigare varit ett rykte i över två år men nu har det äntligen kommer till 16 länder där Sverige är en av dem.

Med VPP kan man som skola eller företag köpa appar till OSX/iOS (Mac, iPhone, iPod och iPad) och skicka ut dem till specifika användare. Man kan även dra tillbaka appar och skicka ut dem på nytt till nya användare. På så sätt köper skolan ett visst antal appar och behåller ägandet.

För att kunna skicka ut appar för installation behöver man dock använda någon MDM lösning (Mobile Device Management). Där finns flera olika på marknaden och skiljer sig en hel del i pris. Jag skulle rekommendera att man använder en gratis variant för att inte låsa upp sig med ytterligare kostnader.

Apputvecklare kan dessutom erbjuda 50% utbildningsrabatt på sina appar om skolor köper mer än 20 av samma app. När det gäller köp av böcker kan man skicka ut böckerna till eleverna men inte dra tillbaka dem. Det innebär att man köper böcker till varje elev och inte kan återanvända dem när eleven slutar.

 

Annonser

7 comments on “Volymköp av appar och böcker har äntligen kommit!

 1. En fråga: är specialpedagog på enlighet skola. Vi har bara 8 ipads i nuläget, varav 6 används av pedagoger som inte själva kan/vill fixa med appar mm. Känns som det knappt är lönt att bry sig om VPP och MDM eller vad tycker du?

  • Hej Ewa!
   Med så få ipads är det lätt att hantera appar och köp. VPP ger rabatt vid köp av minst 20 appar av samma app. Jag tror inte att varken VPP eller en MDM lösning är nödvändigt. Men om ni planerar att utöka till fler än 20st hade jag gått över till en MDM lösning.
   En annan praktisk sak med VPP/MDM är att om en app är gratis en dag så kan man hämta hur många licenser man vill av den appen och äger dem sedan.

   • Det mest praktiska hade dock varit att man hade fått ha ett appleid till alla! Nu har jag ändå en del att fixa med även om det är få jämförelsevis. Man hoppas de kommer på något sådant sätt snart! Jag är mer ute efter smidighet än rabatt” tack för ditt svar 😊

   • Om man sätter sig in i VPP och framför allt en MDM lösning (Meraki är gratis och lätt att förstå) kan man skicka ut appar för automatisk installation. Då behöver inte personalen kunna lösenordet till ett Apple id och du kan bestämma vilka appar som skall vara på vilken iPad. Det gäller även gratis apparna.

 2. Hej!
  Vi är i startgroparna för att få igång VPP och en MDM lösning till vår kommun. Tyvärr har inte vår IT avdelning löst MDM lösningen än, det jobbas hårt på detta;) Nu har jag läst igenom Apples Guide om programmet för VPP. Några oklarheter dock, Kan jag skapa Apple id till ipaden innan allt löst sig med VPP och MDM? Eller måste det göras när man har skapat kontot i VPP?

  • Hej Pamela! Visst kan ni skapa Apple id innan ni har en lösning på plats. Dock kan ni inte skicka appar förrän ni har ett VPP konto och kopplat den till en MDM lösning. Vilken kommun om jag får fråga?
   Det finns en grupp på Facebook för liknande frågor. MDM, VPP, DEP och andra tekniska lösningar

   • Tack! Nu blev det mycket att göra;) Du får gärna fråga – Tranemo kommun. Jag kikar in på den gruppen det kan vara bra att få tips och tankar nu när vi är i uppstartsläge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s