Bild

Volymköp av appar och böcker har äntligen kommit!

 

 


Enligt Apple i Sverige finns nu VPP (Volume Purchase Program) i Sverige. Det har tidigare varit ett rykte i över två år men nu har det äntligen kommer till 16 länder där Sverige är en av dem.

Med VPP kan man som skola eller företag köpa appar till OSX/iOS (Mac, iPhone, iPod och iPad) och skicka ut dem till specifika användare. Man kan även dra tillbaka appar och skicka ut dem på nytt till nya användare. På så sätt köper skolan ett visst antal appar och behåller ägandet.

För att kunna skicka ut appar för installation behöver man dock använda någon MDM lösning (Mobile Device Management). Där finns flera olika på marknaden och skiljer sig en hel del i pris. Jag skulle rekommendera att man använder en gratis variant för att inte låsa upp sig med ytterligare kostnader.

Apputvecklare kan dessutom erbjuda 50% utbildningsrabatt på sina appar om skolor köper mer än 20 av samma app. När det gäller köp av böcker kan man skicka ut böckerna till eleverna men inte dra tillbaka dem. Det innebär att man köper böcker till varje elev och inte kan återanvända dem när eleven slutar.

 

Annonser
Bild

Airplay utan Wifi!

airplay 02

Med iOS 8 skall man kunna koppla upp sig till en apple tv utan att vara i samma nätverk! Stor fördel för er som tänker investera i Apple TV och eleverna skall kunna visa saker med både iPad, iPod eller iPhone!

Läs mer på Apples hemsida

Bild

Hur man tar bort avaktivering av en iPad utan att återställa – uppdaterad

Om din iPad har fått detta meddelande är oftast orsakerna:

1. Någon/du har försökt komma in i iPaden och efter tillräckligt många misslyckade försök blir din iPad avaktiverad

2. Du har ett bluetooth tangentbord som råkat vara igång och någon/några tangenter varit intryckta. Då uppfattar iPaden det som ett försök att logga in och den blir avaktiverad.

Hur man tar bort avaktivering av en iPad utan att återställa

Om man slår in lösenord fel för många gånger på en iPad kan den bli permanent avaktiverad. Var inte orolig, där kan finnas en lösning utan att återställa den. För detta behöver du en dator med itunes, en USB sladd och iPaden som är avaktiverad. Läs igenom alla steg innan du påbörjar processen. – Om du har iOS 8 har jag tyvärr ingen annan lösning än att du återställer den till fabriksinställningarna. Läs längre ner.

 

(Fungerar inte med senaste iOS 8)

1. starta itunes på en dator
2. koppla ipaden till datorn med USB sladden
3. a – välja – ställ in som ny ipad sedan tryck återställ
3.b – om frågan om att skriva in ett krypterat lösenord kommer upp så välj Avbryt.
4. Avbryt backup omedelbart genom att klicka på krysset uppe i fönstret i iTunes när itunes försöker göra en backup (avbryter säkerhetskopia)
5. klicka snabbt på krysset igen när itunes försöker synka med ipad

Om du lyckas så kommer notisen ”iPad är avaktiverad” att försvinna utan att du förlorar någon data på ipaden.

 

Återställning till fabriksinställningarna

1. koppla iPad till datorn och sätt igång itunes

2. håll ner hemknappen och vila/vakna knappen samtidigt tills den startar om och äpplet syns

3. fortsätt hålla nere hemknappen och släpp vila/vakna knappen

4. iTunes skall nu meddela dig att iPaden är försatt i återställningsläge och du kan installera om den till fabriksinställningarna